Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Libertatea
Anul şi data apariţiei: 14/03/2012
Tematica: Tinerii romi - liceul de romi din Bucureşti
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Radu Nistor
Titlul articolului: Aici va fi liceul pentru ţigani. Autorităţile au anunţat înfiinţarea primei unităţi de învăţământ pentru rromi
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.libertatea.ro/detalii/articol/liceu-rromi-Bucuresti-383346.html


Gândit ca un proiect de integrare a rromilor în comunitate şi ca un mijloc potrivit de a-i convinge pe ţigani să-şi lase copiii la şcoală până la 18 ani, viitorul liceu va fi pe strada Teiuş, din sectorul 5 din Bucureşti, în curtea unei unităţi militare, pe locul unei foste cazărmi. Împrejurimile şcolii pentru rromi nu sunt tocmai vesele - străzile înconjurătoare sunt pline de gropi şi băltoace, iar haitele de câini vagabonzi “păzesc” gardurile. Chiar şi aşa, elevii care vor veni să înveţe în ţigăneşte aici vor beneficia de câteva facilităţi, printre care o masă caldă în fiecare zi. Iniţiatorii proiectului spun că limba de predare a cursurilor va fi româna, însă învăţăceii vor avea şi lecţii de limbă şi cultură romani. Dacă liceul va fi un succes, autorităţile se gândesc să înfiinţeze astfel de unităţi de învăţământ în toate localităţile în care numărul rromilor depăşeşte 20% din populaţie.

Urmează grădiniţe şi şcoli

“Înfiinţarea primului liceu pentru minoritatea rromă este un deziderat mai vechi al Partidei Romilor, care iată a prins contur. Este de fapt doar un prim pas spre integrarea în societate a rromilor, având în vedere că de acum părinţii nu vor mai putea spune că nu îşi trimit copiii la şcoală fiindcă nu au cu ce să îi susţină financiar sau că sunt luaţi la mişto în instituţiile mixte. Vom face eforturi pentru ca acest tip de învăţământ să fie extins în toate zonele unde populaţia rromă este mai mare de 20%, nu numai pentru înfiinţarea de licee, ci şi de grădiniţe, şcoli primare şi gimnaziale”, a declarat deputatul Nicolae Păun (foto), cel care a avut ideea înfiinţării acestui liceu.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.